dinsdag 31 mei 2011

Hoe ziet je dag/week eruit?

Ik denk dat sommigen hier wel nieuwsgierig naar zijn, al dan niet omdat ze misschien zelf een opname in de toekomst hebben wachten.

Je dag begint vroeg, afhankelijk van hoeveel tijd je nodig hebt. Het ontbijt is tussen 8 en half 9. Dit word door de bewoners zelf gedekt, afgeruimd en afgewassen met een professionele afwasmachine (ik wil ook zo'n ding!). Daarna heb je nog een kwartiertje om even wakker te worden en dan begint al de eerste therapie. De lengte daarvan verschilt maar je hebt altijd op z'n minst een half uur pauze tot de volgende therapie die begint om 11u. Die duurt meestal tot kwart over 12 en dan hebben we een kwartiertje om lekker te ontspannen voor de lunch die van half 1 tot half 1 duurt, weer hetzelfde riedeltje als ontbijt.

In de namiddag weer 2 blokken zoals in de voormiddag, al dan niet met optionele dingen zoals feelgood module, zwemmen, badminton, etc. Therapie is verplicht maar optionele dingen mag je zelf kijken of je daar energie of zin in hebt. Om half 6 komt de etenskar en dan is het weer tijd om aan tafel te schuiven. Eten van de kar is niet echt verassend of lekker, het kan er mee door maar het is niet aan te bevelen. Gelukkig eten we hier maar 4 dagen per week (ma tot do want vrijdag gaan we naar huis) en kookt onze groep op de donderdag zelf met een budget dat ons gegeven word. Beter dus!

In de avond is er niet veel te doen, misschien yoga optioneel. Je kan de stad in dan, al kan dat ook tijdens vrije uren overdag. Ze vertrouwen hier heel erg op je eigen verantwoordelijkheid gelukkig! Meestal hangen we in de huiskamer of zitten we in de tuin als het mooi weer is. We kijken wat TV, lezen wat of freubelen aan tafel. Soms huiswerk van een therapie. Er is een kleine computerkamer om contact met de buitenwereld te onderhouden (:p) en een kleine basic fitnessruimte die eigenlijk niks voorsteld.

Wat we allemaal doen? Vanalles! We krijgen schematherapie en cognitieve therapie. Cognitieve spreekt voor zich, schema gaat uit van bepaalde gedragingen die je in je jeugd hebt ontwikkeld, maniertjes of denkwijzen die je toen hebt ontwikkeld. Die zijn niet allemaal slecht maar er word geprobeerd ze in balans te brengen met de gezonde (zoals de modus 'gezonde volwassene', daar streven we allemaal naar). Naast dat hebben we nog een sociale vaardigheden training en groepstherapie om dingen uit te spreken.

Dat zijn de praat dingen, er zijn gelukkig ook veel doe dingen. Er is creatieve therapie, muziektherapie, beeldende therapie en Psychomotorische therapie. Dat is een welkome afwisseling na lang praten. Er is ook nog beweging, dan gaan we gewoon een uurtje naar buiten of fietsen of ping pongen.

Naast de therapie is er ook nog elke week een weekopening en weekafsluiting. Dat is een fijne manier om rust te krijgen en te focussen op doelen die je wilt halen of dingen die je hebt behaald. Ik zit nog even verder te denken wat van belang is maar dat is het zowat. We zitten niet veel op onze kamer, want het word gestimuleerd om veel in de groep te zijn. Ik zit alleen op m'n kamer in de avond om wat te ontspannen voor ik ga slapen.

Zo ziet een dag/week er ongeveer uit hier. Het is best heftig en intensief, maar er zijn gelukkig heel veel rustmomenten waar je even kan bijkomen. En het is een stuk leuker met allemaal leuke kaartjes aan de muur! Thanks guys!!

2 opmerkingen:

  1. Eten van de kar, tis ook overal hetzelfde meh..
    Inderdaad beter om zelf te koken, is ongetwijfeld nog gezonder ook.

    Maarre, heb je op je eigen kamer (of heb je geen eigen kamer; ik bedoel waar je echt privacy hebt) een computer met internet? Of moet je daarvoor zijn in die ene computerkamertje?

    En als ik zo lees welke therapieën ze hebben/geven, dat is echt niks voor mij.
    Wens je veel succes en hoop wel dat je een prettige tijd zal hebben daar.

    dbj.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond aan het eten zo opvallend dat de toetjes volzaten met kleurstoffen.
    Dan word er gezegd dat je je rustig moet houden enzo, en dan krijg je een overdosis aan chemische troep binnen.


    /knuff

    Nora

    BeantwoordenVerwijderen